Ketahui Khasiat Buah Pelaga

Buah pelaga, diantara rempah ratus paling tertua di dunia. Pelaga atau Cardamom merujuk kepada beberapa tumbuhan yang sama genus (genera) Elettaria dan Amomum dalam keluarga halia dari Zingiberaceae tercatit dalam buku Vedic dan sistem perubatan Unani dan Ayurveda. Kedua-dua genus adalah berasal dari India, Nepal dan Bhutan, Ia dikenali melalui buah benih kecilnya, segi tiga dalam keratan rentas dan berbentuk gelendong (spindle-shaped), nipis, tipis seperti kertas bahagian kulit luar dan biji hitam kecil. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum, merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Kantung (pods) buah Elettaria berwarna hijau terang manakala kantung buah Amomum lebih besar dan berwarna coklat gelap.
Buah pelaga adalah rempah ketiga paling mahal di dunia dan dianggap sebagai "Ratu Rempah". Benih mempunyai aroma manis dan rasa sedikit pedas. Minyak patinya diperolehi dari biji melalui penyulingan stim. Hampas minyak dan damar digunakan dalam perprosesan makanan, minuman beralkohol dan minyak wangi.
Tamadun Unani, Roman, Mesir dan Arab masing-masing gemar pada rempah ini yang dianggap mempunyai ciri-ciri aphrodisiac dan diguna dalam ramuan pengasih (in love potions); Dalam cerita Arabian Nights, kerap merujuk kepada pengunaannya. Selain dari penggunaan dalam ramuan pengasih, buah pelaga turut mempunyai pelbagai manafaat kesihatan, yang mana datangnya minyak mudah meruap seperti borneol, camphor, eucalyptol, limonene dan terpinine, diantara lain.Buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan gemar mengunyah biji pelaga sebagai pencuci gigi, manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai minyak wangi. Orang Viking pula dikatakan menemui buah pelaga kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kehari ini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas saffron. Terdapat banyak jenis buah pelaga tetapi hanya spesies Elettaria cardamomum dikatakan sebagai buah pelaga sebenar.
Etimologi

elettaria cardamomum
Pokok buah pelaga merupakan herba tahunan tergolong dalam keluarga Zingiberaceae. Boleh dikatakan ia tergolong dalam keluarga halia dan lengkuas. Ðaunnya berbentuk lonjong dengan pangkal dan hujung agak runcing. Buah berbentuk kotak, terdapat dalam tandan kecil dan pendek. Ia bulat memanjang, berlekuk, bersegitiga, agak pipih, kadangkala berbulu, berwarna putih kekuningan atau kuning kelabu. Mempunyai tiga ruang dan setiap ruang dipisahkan oleh selaput senipis kertas. Setiap ruang berisi 5 hingga 7 biji-biji kecil, berbentuk bulat telur berwarna coklat atau hitam serta mempunyai aroma yang harum. Ðalam ruang-ruang ini, biji-bijinya tersusun dua baris memanjang dan melekat antara satu sama lain.
Perkataan "cardamom" berasal dari  bahasa Latin cardamomum, yang dilatinkan (latinisation) dari καρδάμωμον Yunani (kardamomon), sebatian κάρδαμον (kardamon), "selada" + μωμον (amomon), nama untuk sejenis tumbuhan rempah India.  yang pertama  disahkan perkataan  Yunani Mycenaean  ka-da-mi-ja, tertulis dalam skrip Linear B syllabic dalam senarai batu bertulis perasa keatas “rempah” yang ditemui di kalangan arkib istana di Dewan Sphinxes Mycenae.
Buah Pelaga Hijau dan Hitam
Kedua-dua nama dari genus keluarga halia dalam bentuk buah pelaga diagihkan seperti berikut:
• Elettaria (biasanya dipanggil buah pelaga, buah pelaga hijau, atau buah pelaga benar) diedarkan dari India ke Malaysia.
Amomum (biasanya dikenali sebagai buah pelaga hitam, buah pelaga coklat, kravan, buah pelaga Jawa, buah pelaga Bengal, buah pelaga Siam, buah pelaga putih, atau buah pelaga merah) diedarkan terutamanya di Asia dan Australia.
Kedua-dua jenis, κάρδαμομον dan μωμον, dibezakan pada kurun keempat BCE oleh bapa botani Yunani, Theophrastus, menurut beberapa maklumat yang memberitahunya bahawa mereka datang ke Greece dari tanah Medes di utara Parsi, manakala ramai yang sedar ia berasal dari India.
Jenis/Varieti
 
Pokok Buah pelaga
Pada mulanya terdapat hanya tiga jenis tumbuhan semulajadi dari pokok buah pelaga hijau.
a)   Malabar (Nadan/Native), seperti pada namanya, ia adalah  tumbuhan jenis (varieties) asli dari Kerala. Tumbuhan ini mempunyai dahan berbunga (panicles) yang tumbuh mendatar sepanjang tanah.
b)   Mysore, seperti pada namanya, adalah tumbuhan asli Karnataka. Tumbuhan ini mempunyai dahan berbunga (panicles) yang tumbuh menegak ke atas.
c)   Vazhuka adalah hibrid semulajadi diantara jenis Malabar dan jenis Mysore, dan dahan berbunganya tumbuh samada tidak menegak mahupun melintang, tetapi di antaranya.
Kegunaan
Kedua-dua bentuk buah pelaga digunakan sebagai perasa dalam masakan, minuman dan ubatan. Pelaga atau E. cardamomum (buah pelaga jenis biasa) digunakan sebagai rempah, dikisar atau dikunyah (masticatory), dan dalam bidang perubatan.
Makanan dan minuman: Buah pelaga mempunyai rasa unik yang kuat, dengan wangian yang sangat aromati.
Buah pelaga hitam mempunyai rasa yang lebih jelas, seperti disalai, tidak pahit, berroma, berperisa sejuk sehingga ada yang menanggap ia serupa seperti pudina.
Buah pelaga hijau adalah salah satu rempah yang paling mahal mengikut berat, tetapi sedikit diperlukan untuk menghasilkan rasanya. Adalah cara terbaik ia disimpan dalam balang bertutup, kerana bila terdedah atau dikisar, ia akan kehilangan rasa dan baunya dengan cepat. Walau bagaimanapun, benih buah pelaga kisar berkualiti tinggi sering lebih mudah didapati dan murah dan merupakan pengganti yang boleh diterima.
Di Asia Selatan, buah pelaga hijau sering digunakan dalam gula-gula tradisional India dan di teh rempah (masala chai). Buah pelaga hitam kerap digunakan dalam penyediaan rempah-ratus (garam masala) untuk kari. Ia juga digunakan dalam masakan nasi biryani dan sebagai hiasan dalam beras basmathi dan hidangan lain. Ia sering dirujuk sebagai buah pelaga gemuk kerana besarnya. Buah pelaga banyak dikunyah dan digunakan dalam banyak cara yang sama seperti gula-gula getah.
Perubatan Tradisional
Buah pelaga hijau  digunakan secara meluas di Asia Selatan untuk merawat jangkitan pada gigi dan gusi, untuk mencegah dan merawat masalah tekak, kesesakan paru-paru dan tuberkulosis pulmonari, keradangan kelopak mata dan juga gangguan pencernaan. Ia juga digunakan untuk memecahkan batu karang dan batu hempedu, dan telah dilaporkan digunakan sebagai penawar racun ular dan kala jengking. Amomum digunakan sebagai rempah dan sebagai ramuan dalam perubatan tradisional dalam sistem perubatan tradisional Cina di China, Ayurveda di India, Unani di Pakistan, Jepun, Korea dan Vietnam. Reaksi alahan kulit, anti-asid, penggalak penghadaman (anticonvulsant), anti-radangan, menghalang pembiakan (anti-mutagenic), mengurangkan demam (anti-pyretic), antiseptik (paru-paru), afrodisiak, perangsang selera makan, asma, penyegar nafas, bronkitis, keadaan jantung, bantuan karminatif (pencernaan), selsema, kanser kolon, sembelit, batuk, kemurungan, penghadaman, dispepsia (sakit perut), dipertingkatkan penglihatan, kembung (gas), perisa masakan, penggunaan dalam makanan, gangguan gastrousus (gastrointestinal disorders), immuno-stimulant, jangkitan (gigi dan gusi), keradangan (kelopak mata), kekejangan usus, kekerapan sindrom usus (irritable bowel syndrome (IBS)), julap, hati dan masalah pundi hempedu, hilang selera makan, kesesakan paru-paru, mulut dan radang tekak, loya, intoleransi ketidak seimbangan pemakanan (nutritional intolerance) di kalangan kanak-kanak (bijirin), sedatif, keadaan kulit, gigitan ular, sakit tekak, perangsang, sengatan (kala jengking), sakit perut, tekanan, batuk kering, jangkitan salur kencing, kehilangan berat badan.
Ubat batuk dan gatal kerongkong.
Buah pelaga mengandungi minyak pati dan didalamnya terdapat senoel, terpineol dan borneol. Ði samping itu, buah pelaga turut mengandungi saponin, flavonoid, polifenol, mangan, gula, lemak, protein dan silikat. Biji pelaga pula mengandungi 3 hingga 7% minyak pati yang terdiri daripada terpineol, terpinil asetat, sineol, alfa berneol dan beta kamfer. Selain itu, biji buah pelaga juga mengandungi minyak lemak, protein dan kalsium oksalat. Rizom pokok mengandungi saponin, flavoniod, polifenol dan minyak pati.
Khasiat ubatan yang boleh diperolehi daripada buah pelaga memang banyak. Walaupun biji pelaga mempunyai rasa yang pedas apabila dikunyah, tetapi lidah akan terasa sejuk setelah mengunyahnya. Bau biji buah pelaga yang wangi ini dikatakan mempunyai khasiat yang tinggi sebagai ubat, selain digunakan untuk menambahkan keenakan masakan atau minuman.
MENGHARUMKAN BAU MULUT
Bagi mereka yang mengalami masalah mulut berbau, dengan mengunyah biji buah pelaga secara perlahan-lahan, dikatakan boleh memberi  keharuman pada mulut. Selain itu, melalui cara yang sama, biji buah pelaga dikatakan mampu mengatasi masalah kesukaran bernafas serta mengubati batuk dan gatal-gatal kerongkong. Kegunaan lain ialah menghilangkan masalah kesihatan kanak-kanak seperti batuk, kembung perut, mual, radang tekak dan perut memulas. Biji buah pelaga juga dikatakan boleh menghalang penyimpanan gas yang tidak baik dalam badan terutama sekali dalam usus.
Mengawal obesity
Buah pelaga yang telah ditumbuk halus dan kemudiannya dicampurkan dengan air boleh digunakan untuk merawat lenguh-lenguh badan. Cara yang sama juga dikatakan boleh mengatasi masalah obesiti. Buah pelaga dikatakan mampu membersihkan buah pinggang dan hempedu.
Walaupun terdapat pelbagai kegunaan dan khasiat buah dan biji pelaga, namun begitu penggunaannya perlulah mendapat nasihat daripada pengamal perubatan terlebih dahulu untuk mengelak kemudaratan di kemudian hari.
Fakta Pemakanan tentang Buah Pelaga
Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat dan Pangkalan Data Kebangsaan Nutrien untuk Rujukan Piawaian, buah pelaga (100g) mengandungi tenaga (300 kcal), karbohidrat (68 g)), protein (11 g), serat (28 g) dan tiada kolesterol (0mg )
Buah Pelaga kaya dengan vitamin dan pelbagai mikronutrien. Ini termasuk niasin, pyridoxine, riboflavin, thiamine, vitamin A, vitamin C,  natrium (sodium), kalium (potassium), kalsium (calcium), tembaga (copper), besi (iron), mangan (manganese), magnesium (magnesium), fosforus (phosphorous) dan zinc.
Kebaikan Buah Pelaga Untuk Kesihatan
Buah pelaga merupakan rempah yang ideal dengan banyak manfaat kesihatan. Sesetengah daripadanya termasuk:
Ciri-ciri Anti-karsinogenik: Kanser, terutamanya
kanser bersangkut paut dengan kolon dan rektum (colorectal) adalah salah satu punca utama kematian di seluruh dunia. Kenaikan kos terapi kanser konvensional dan kesan sampingan yang berikutnya telah memaksa penyelidik untuk mencari alternatif yang mampan. Kajian yang dijalankan oleh Sengupta et al, di Chittaranjan, Institut Kanser Kebangsaan, Kolkata telah menunjukkan bahawa pemakanan buah pelaga mempunyai hasil positif dalam berhadapan dengan kanser kolorektal sehingga ketahap 48%.
Bagus untuk kesihatan kardiovaskular: Kajian penyelidikan yang dijalankan di Jabatan Farmakologi dan Pharmaceutics, Kolej Farmasi, King Saud University, Arab Saudi menunjukkan bahawa pentadbiran buah pelaga untuk keadaan kardiovaskular menunjukkan degupan jantung yang lebih rendah atau irama terkawal dan hipertensi terkawal.
Kawalan kolesterol: Mikronutrien yang ditemui dalam buah pelaga dapat mengatasi lonjakan lipid dalam badan. Dalam uji-kaji yang dijalankan di Bahagian Pharmacology and Toxicology Division at Hindustan Antibiotics Limited, Pune, India oleh Dhuley, Enzim antioksida dari buah pelaga telah ditadbirkan untuk hepatik dan jantung tikus dengan diberi makan diet lemak yang tinggi. Enzim antioksida mempunyai pengaruh ke atas paras kolesterol dan membantu dalam mengawalnya dengan ketara.
Perlindungan terhadap penyakit gastro-usus: Pelaga telah digunakan secara tradisional dalam Sistem Perubatan Unani, Ayurveda dan perubatan Cina sebagai ubat gangguan gastrousus. Ekstrak metanol dari buah pelaga adalah komponen yang membantu dalam mengawal gangguan gastrousus seperti ke asidan, kembung, kekejangan perut, dan lain-lain Kajian yang dijalankan oleh Jamal et al, di Jabatan Kimia, Jamia Hamdard, New Delhi, India telah membuat kesimpulan bahawa minyak meruap ekstrak dari buah pelaga menunjukkan kesan positif terhadap gangguan gastrousus.
Merawat gangguan kencing: Dalam rawatan sisitem Unani dan Ayurveda, buah pelaga telah digunakan sebagai ubat bagi penyakit jangkitan salur kencing seperti cystitis, nefritis, dan gonorrhoea.
Ciri-ciri Antimikrobial: Selama beribu tahun buah pelaga dianggap memiliki sifat-sifat melawan jangkitan. Bagi sains moden ia bermakna bahawa, buah pelaga mengandungi antimikrob. Teori ini telah diuji di Van Yüzüncü Yil Universiti oleh Ağ Aoğlu et al.  Uji kaji telah dijalankan pada ekstrak minyak mudah meruap buah pelaga. Telah diperhatikan bahawa minyak dari buah pelaga dapat menghalang pertumbuhan dan penyebaran beberapa mikrob yang amat berbahaya yang menyebabkan keracunan makanan.
Anti-murungan (depresan): Pelaga dipercayai mempunyai sifat-sifat anti-kemurungan. Pati minyak (essential oil) buah pelaga adalah salah satu minyak utama yang diguna dalam terapi aroma. Ia bukan sahaja digunakan untuk kemurungan, tetapi juga untuk menyembuh pelbagai penyakit lain terdiri daripada gangguan perut hingga ke penyakit paru-paru.
Ciri-ciri Anti-kekejangan (spasmodic): kekejangan otot banyak berlaku dikalangan orang-orang tua. Pengecutan otot secara tiba-tiba boleh menyebabkan kekejangan ini. Apabila berlaku pengecutan otot, ini akan menyebabkan penderita bangkit secara tiba-tiba kerana kesakitan. Penyelidik, Al-Zuhair et al, dari University King Saud, Arab Saudi melakukan penyelidikan berasaskan haiwan dan membuat kesimpulan bahawa buah pelaga dapat digunakan sebagai ukuran untuk kekejangan otot.
Penyakit Pergigian: Buah pelaga telah digunakan dalam sistem rawatan Unani, Ayurveda serta perubatan tradisional Cina berkenaan masalah pergigian untuk beberapa abad. Selepas terciptanya ubatan antibiotik, hasilnya telah terdapat kesan sampingan. Diantaranya termasuk perencatan bakteria mesra probiotik berkembang maju dalam usus. Tetapi, dengan menggunakan rempah pada sisi lain, adalah ideal kerana ia hanya menghalang mikrob berjangkit dan bukan bakteria probiotik. Kajian yang telah dijalankan oleh Isao Kubo, Masaki Himejima, dan Hisae Muroi dari Bahagian Entomologi dan Parasitologi, Universiti California telah mengesahkan kehadiran bahan antimikrob (antimicrobial properties) dalam buah pelaga.
Ciri-ciri Anti-asma: Buah pelaga boleh digunakan sebagai ubat asma dan lain-lain masalah pernafasan. Kajian yang telah dijalankan menunjuk bahawa ekstrak mentah dari buah pelaga amat berkesan dalam membuka salur angin yang sempit pada haiwan makmal. Ia juga berkesan untuk menyebabkan kelonggaran kepada tisu trachea. Kajian awal positif mewajarkan untuk siasatan lanjut.
Ciri-ciri Anti-radang: Menurut rawatan Ayurveda, buah pelaga adalah baik untuk sakit otot dan sendi. Bukti eksperimen baru-baru ini menunjukkan bahawa buah pelaga mempunyai ciri-ciri anti-radang dan anti-karsinogen.
Menyah Toksik (Detoxification): Proses metabolik dalam  tubuh badan melepaskan toksik dan radikal bebas yang perlu dikosongkan dan dibuang keluar. Sebaliknya toksin yang terkumpul boleh mendatangkan penyakit. Buah pelaga dikenali sebagai ejen bertindak keatas detoksifikasi. Minyak Pati dan kehadiran bio-kimia yang hadir dalam buah pelaga menyediakan kesan detoksifikasi. Satu Kajian yang dijalankan oleh Das et al., menunjukkan bahawa buah pelaga berkesan terhadap sel-sel kanser.
Meningkatkan peredaran Darah: Dalam terapi tradisional seperti terapi aroma, buah pelaga telah digunakan untuk menyembuhkan gejala asma dan  bronchitis  dan bronkitis dengan meningkatkan peredaran darah ke paru-paru. Minyak pati yang diekstrak daripada buah pelaga telah diuji keatas kumpulan individu mengalami tekanan dan telah didapati bahawa buah pelaga berkesan dalam menggalak peredaran darah dalam tubuh badan. Penyelidikan ini telah dijalankan di Universiti Nitte, Mangalore, India.
Baik Untuk Loya Dan Muntah-Muntah: Secara tradisi, buah pelaga telah digunakan sebagai ubat rawatan untuk loya (nausea). Buah pelaga merupakan tonik dan perangsang yang berkesan dan baik untuk loya dan muntah.
Ciri-ciri Aphrodisiac: Selari sebagai buah yang mengeluarkan rasa manis, secara tradisinya ia dipercayai memiliki ciri-ciri Aphrodisiac. Bukan sahaja buah pelaga dianggap sebagai aprodisiak, ia juga dipercayai memiliki penawar untuk mati pucuk dan ejakulasi pra-matang.
Sakit tekak: Untuk sakit tekak, buah pelaga bertindak sebagai penawar yang baik. Buah pelaga dan kayu manis kedua-duanya boleh direbus di dalam air dan boleh digunakan untuk berkumur setiap pagi untuk mengawal sakit tekak.
Tersedu-sedu (Hiccups): Teramat kerap tersedu-sedu benar-benar menjengkelkan terutamanya di kalangan kanak-kanak. Terdapat beberapa ramuan yang diketengahkan dalam rawatan tradisional. Salah satu yang paling popular diantaranya ia lah dengan menyergah si penderita itu dengan mengejut, yang mungkin berjaya atau tidak. Tetapi buah pelaga adalah ubat yang amat berkesan. Ambil beberapa biji buah pelaga dan rebus, kemudian airnya diminum.
Penyegar Nafas: Buah pelaga boleh dikunyah sebagai penyegar nafas. Perisa dan aroma yang terhasil dari buah pelaga adalah disebabkan dari kehadiran minyak pati. Maka tidak hairanlah, kalau minyak pati pelaga digunakan sebagai salah satu bahan dalam gula getah (chewing gums).
Buah Pelaga: Perencah Eksotik Dan Aromatik Untuk Kesihatan 

Tergigit semasa memakan nasi atau hidangan pencuci mulut di sebuah restoran India dan lidah terasa sesuatu asing? Ia berwarna hijau muda berbentuk buju tiga sebelah, bersalut kulit nipis dan bebiji hitam di dalamnya. Ini lah rempah beraromatik yang menyenangkan, buah pelaga. Terdapat dalam bentuk  biji, buah, dan serbuk, daunnya berperisa seperti kapur barus, tunas putiknya meninggalkan kesan mendalam pada rasa.
Dikenali dalam bahasa Hindi sebagai ilaichi atau elaichi.  Ela (dalam bahasa Sanskrit), bermakna “Bijian dari syurga” buah pelaga bukan sahaja menyihatkan, ia juga berperisa, mempunyai rasa manis dan pedas pada permulaan rasa, kehangatan, dan kepedasan selepas rasa. Dari pandangan Ayurveda, buah pelaga meningkatkan Pitta dosha dan mengurangkan Vata dan Kapha. Herba beraromatik ini mengeluarkan Kapha dari perut dan paru-paru. Ia adalah tonik untuk jantung dan salur penafasan untuk penyakit pernafasan.
Satu kajian di India mendapati bahawa pengambilan buah pelaga secara lisan membantu menghalang pertumbuhan dan perkembangan sel, dan juga menyebabkan kematian sel, di dalam sel-sel kanser kolon manusia.Dalam satu lagi kajian yang dilakukan menunjuk bahawa penggunaan secara lisan 3 g (0.1 oz) buah pelaga setiap hari selama tiga bulan dengan ketara menurunkan kedua-dua tekanan darah sistolik dan diastolik keatas pesakit yang baru-baru ini didiagnosis dengan hipertensi.
Berasal dari Selatan India, buah pelaga adalah sebahagian daripada keluarga Zingiberaceae (halia) dari segi botani dan terdiri daripada dua jenis: Elletaria dan Amomum cardamomum. Buah Elettaria adalah kecil dan berwarna hijau cerah, manakala buah amomum lebih besar dan berwarna coklat gelap.
Bukti saintifik menunjukkan bahawa buah pelaga mengandungi komponen yang melindungi dan mengelak pembekuan darah yang disebabkan dari sumbatan  didalam aliran darah. Tambahan lagi, analisis saintifik  mendapati bahawa buah pelaga adalah sumber terbaik pemakanan limonene, bahan kimia utama yang dijumpai dalam kulit buah-buahan sitrus. Dalam satu kajian di Brazil mendedahkan bahawa penggunaan limonene meningkatkan aktiviti antioksida.
Selain itu, herba ini berfungsi sebagai perangsang peredaran ringan. Rempah hangat ini  meningkat peredaran darah ke paru-paru, disamping membantu merendahkan tekanan darah, terutama dalam kes hipertensi primer. Herba terapeutik ini juga menggalakkan kencing dan membantu dalam proses membersihkan (detoxification) badan, serta memberi manafaat kepada sistem imun. Kajian menunjukkan bahawa ia mempunyai ciri-ciri antioksida yang boleh meningkatkan tahap glutathione (antioksida semula jadi dalam badan). Ia juga dipercayai mempunyai kualiti antitumor. Minyak penting buah pelaga mempunyai aroma balsam dan kualiti melegakan dada (expectorant). Maka, apabila digunakan dalam rawatan aromaterapi, ia membantu memecah lendir dan kesesakan dalam hidung (sinus) dan paru-paru. Ia juga bermanafaat bagi mereka yang mengalami asma atau bronkitis. Ia mendatangkan kesan tenang pada otot, sistem saraf dan memberi percerahan minda. Ia tinggi dalam fitokimia cineole, yang merupakan perangsang saraf pusat. Selanjutnya, herba ini memiliki ciri-ciri meningkat pengeluaran peluh.Ia adalah sumber terbaik kalium, kalsium, magnesium, besi, dan mangan. Buahnya mengandungi minyak meruap penting dan kaya dengan vitamin penting seperti riboflavin, niasin dan vitamin C.
Dari segi rawatan Ayurveda, buah pelaga memicu kebakaran (Kindles), atau api pencernaan. Buah pelaga memperbaiki penghadaman dan penyegaran nafas apabila diambil selepas makan. Berikut adalah beberapa ramuan penggunaan buah pelaga:
v  Untuk batuk dan sesak nafas, ambil secubit serbuk buah pelaga, secubit garam batu, 1 sudu minyak sapi, dan ½ sudu teh madu, dicampur bersama-sama.
v  Buah pelaga berfungsi sebagai diuretik, mengurangkan rasa perit semasa kencing. Ambil secubit buah pelaga dengan ½ cawan jus timun dua kali sehari.
v  Untuk gangguan pendarahan, ambil secubit buah pelaga, Saffron/ kunyit, buah pala, dicampurkan dengan ½ sudu teh madu, dan 1 sudu teh jus aloe vera dua kali sehari.
v  Untuk loya-loya, ambil 2 cubit buah pelaga dengan ½ sudu teh madu dan ½ cawan susu masam / yogurt.
v  Untuk sakit perut saraf pencernaan kanak-kanak, gabungkan secubit buah pelaga dengan secubit Adas dan 1 sudu teh madu. Ini membantu menghentikan muntah-muntah, sendawa, dan refluks asid.
v  Untuk meneutralkan kesan kafein pada kelenjar adrenal, tambahkan secubit buah pelaga, halia, dan buah pala kedalam kopi anda.
v  Untuk mengurangkan pembentukan sifat lendir pada susu, tambah ½ sudu kecil serbuk buah pelaga dan ½ sudu teh serbuk kunyit kedalam 1 cawan susu.
v  Buah pelaga berfungsi sebagai tonik pencernaan hebat. Penyediaan penawar semula jadi dengan herba ini boleh dibuat dengan mencampurkan buah pelaga, halia dan biji Adas, diambil dalam jumlah yang sama.
v  Tambah sesudu teh campuran ini kedalam secawan air dan tambahkan secubit asafoetida ke dalamnya. Rendaman ini membantu menghilangkan gas dalam usus.
v  Campuran sesudu teh biji buah pelaga dan Adas adalah ramuan yang baik bagi masalah pencernaan.
v  Berkumur dengan rendaman kayu manis dan buah pelaga membantu merawat radang Pharyngitis dan sakit tekak secara semula jadi.
v  Menyedut minyak pati buah pelaga secara wapan mengurangkan batuk, selsema dan kesesakan.
v  Mengambil sesudu besar madu dicampur dengan beberapa biji buah pelaga dapat memperbaiki penglihatan dan mengurangkan kelemahan saraf.
v  Minuman teh buah pelaga turut melegakan sakit kepala yang disebabkan ketidak hadaman makanan.
v  Penyediaan teh herba dengan merendam suku sudu teh serbuk biji buah pelaga dalam air mendidih selama kira-kira 3-4 minit, membantu masalah kemurungan, keletihan dan keasidan perut.
v  Campurkan kandungan yang sama banyak halia kering, licorice dan serbuk halus biji buah pelaga. Minum ramuan ini bersama sesudu madu untuk menyembuhkan jangkitan mulut dan sakit gigi.
v  Pengambilan jus lemon bercampur sedikit gula, dan secubit serbuk buah pelaga adalah amat baik untuk pening-pening lalat dan sakit kepala. Mengambil gabungan lima titis tincture buah pelaga dan 15 titik tincture gentian (dari keluarga Gentianaceae), ia berfungsi sebagai meningkatkan selera makan. Digunakan tiga kali sehari.
v  Buah pelaga memanafaatkan pesakit yang mengalami penyakit seliak (celiac) (Gangguan pada kanak-kanak dan dewasa; ketidak mampuan menerima protin gandum  (gluten); sinthomp termasuk gangguan deria hidu, cirit-birit dan tubuh badan menjadi kurus (emaciation), maka ia membantu memerangi kesan intoleransi gluten, kesatu tahap.
Campuran: Minyak pati buah pelaga amat serasi dengan minyak mawar (Rose), Orange, Bergamot, kayumanis (Cinnamon), cengkih, jemuju (Caraway) dan Minyak kayu gahru.
Fitokimia Minyak buah pelaga
Juzuk utama  minyak pati yang diekstrak daripada biji pelaga mengandungi Sabinene, Limonene, Terpenene, Eugenol, Cineol, Nerol, Geraniol, Linalool, Nerodilol, Heptenone, Borneol, Alpha Terpineol, Beta Terpineol, Terpinyl Acetate, Alpha Pinene, Myrcene, Cymene, Neryl Acetate, Methyl Heptenone, Linalyl Acetate, Heptacosane dan lain-lain lagi.
Buah pelaga digunakan dalam tiga cara; secara keseluruhan, dibuang kulit (decorticated seed) dan dikisar halus. Rempah di suling untuk minyak mudah meruapnya (essential oil) atau melalui process ekstrak dengan peluntur untuk mendapat oleoresin. Minyak mudah meruap buah pelaga adalah sumber untuk aroma dan rasanya. Penyelidikan yang telah dijalankan sejauh ini bertumpu terutamanaya pada kandungan minyak. Seawal 1908 terdapat laporan bahawa minyak dalam buah pelaga mengandungi terpinene, sabinene, limonene, 1,8-cineole, a-terpineol, a-terpinyl acetate, terpinen-4-yl formate dan acetate and terpinen-4-ol (Guenther, 1975). Sifat bauan dan rasa pelaga ditentukan oleh kandungan berhubung sebatian minyak pati/asal (volatile oil).
Sumber dari buah pelaga kering mengandungi minyak pati, minyak fixed (lemak), pigment, protin, cellulose, pentosans, gula, kanji, silica, kalsium oxalate dan galian. Pembentukan utama dari biji adalah kanji (sehingga 50%) sementara dalam kulit buah terdapat serat mentah (sehingga 31%). Pembentukan dalam rempah berbeza diantara satu jenis kesatu jenis mengikut pebezaan keadaan tumbuhan itu tumbuh, dituai, cara dikeringkan dan jangka masa dan keadaan simpanan. Faktor utama menentukan kualiti pelaga adalah kandungan dan komposisi minyak pati, yang menentukan bau dan rasa. Warna buah pada umumnya tidak mempenggaruhi sifat semulajadi tumbuhan (intrinsic organoleptic properties).Bagaimanapun, warna buah yang pudar, secara umumnya menunjukan bahan disimpan dalam tempoh yang terlalu lama dan berkemungkinan kemerosotan pada sifat organolepsis melalui penyejatan minyak mudah meruap (Purseglove et al., 1981).
Minyak buah pelaga dihasilkan secara komersial melalui penyulingan STAM serbuk buah. Keberhasilan jumlah dan sifat organolepsis minyak pati (essential oil) yang diperolehi  bergantung kepada banyak faktor. Buah yang baru dituai menghasilkan minyak yang lebih daripada buah yang  disimpan untuk satu tempoh yang  lama. Pengekstrakan untuk mendapatkan minyak pati yang sempurna memerlukan masa selama 4 jam. Pengeluaran oleoresin buah pelaga secara perindustrian adalah pada skala yang lebih kecil, hasil pengekstrakan oleoresin mengguna pelarut adalah kira-kira 10% dan kandungannya bergantung kepada bahan mentah dan jenis pelarut yang digunakan. Oleoresin buah pelaga mengandungi minyak mudah meruap kira-kira 52-58% (Purseglove et al., 1981). Oleoresin digunakan untuk perisa dan biasanya dilarut  dalam tepung, garam, roti panggang/bakar  (rusk) atau dextrose, sebelum digunakan.
Ciri-ciri chemopreventive dari indole-3-carbinol, diindolylmethane dan lain-lain juzuk buah pelaga terhadap karsinogenesis.
Buah Pelaga perisai anti-kanser: Hasil tekanan oksidatif dari ketidak seimbangan dalam pengeluaran spesies oksigen reaktif  (reactive oxygen species (ROS) dan pertahanan antioksida sel sendiri yang membawa kepada pelbagai karsinogenesis yang banyak. Beberapa Fitokimia, yang berasal dari sayur-sayuran, buah-buahan, herba dan rempah, telah menunjukkan sifat chemopreventive cemerlang terhadap karsinogenesis dengan mengawal kedudukan sel redoks  semasa tekanan oksidatif. I3C (indole-3-carbinol) dan DIM (diindolylmethane) adalah fitokimia yang terdapat dalam semua jenis sayur-sayuran dari keluarga sawi (cruciferous) dan menunjuk kemampuan luar biasa anti-kanser terhadap kesan tindak balas hormon kanser (hormone responsive cancers) seperti kanser payudara, prostat dan ovari. Novel  Analog I3C telah direka untuk meningkatkan keberkesanan keseluruhan, terutamanya berkenaan aktiviti terapeutik dan bioavailabiliti lisan dan dengan itu menghasilkan beberapa bentuk  penggunaan keatas gejala yang dikaitkan dengan endometriosis, ketumbuhan dalam  faraj (vaginal neoplasia), pembentukan strutor songsang dalam serviks (cervical dysplasia) dan kesakitan pada payu dara (mastalgia). Begitu juga, DIM dan yang terhasil darinya di corakkan untuk merawat dan mencegah dari ketumbuhan pada otot lembut usus (leiomyomas), jangkitan HPV, virus syncytial pernafasan, pembentukan salur darah baru (angiogenesis), penyumbatan saluran (atherosclerosis) dan tindakan anti- proliferative. Walaupun fitokimia dalam buah pelaga tidak diteroka secara mendalam, tetapi dengan limonene dan cineole sahaja telah menjanjikan kesan terhadap karsinogenesis. Oleh itu, diharap kajian fitokimia terpilih buah pelaga dan penyelidikan bioavailabiliti memungkinkan kepada aplikasi paten yang lebih banyak. Kajian ini hanya memberi tumpuan kepada paten yang dihasilkan dari kesan I3C, DIM dan fitokimia terpilih buah pelaga pada karsinogenesis. Penyelidikan oleh Daoudi et al, menunjukkan bahawa ekstrak Protein dari buah Pelaga mendedahkan suatu tindakan immuno-modulating yang amat menarik, menjelaskan penggunaannya secara tradisional dalam sistem perubatan Unani dan Ayurveda. Keputusan Kajian ini juga mempunyai implikasi dalam rawatan terapeutik jangkitan, seperti profilaktik dan membantu dalam kemoterapi kanser.
Penyelidikan di Pusat Kanser Komprehensif Lombardi Georgetown University Medical Center Washington (Acharya et al) telah menyiasat buah pelaga (bahan utama dalam minuman InnOrbit functional) dan ciri-ciri pencegahan kimo terhadap carcinogenesis.
Limonene dan cineole menjanjikan kesan pelaga terhadap karsinogenesis. Dengan itu, kajian mengenai penyelidikan fitokimia dan bioavailabiliti terpilih dari buah pelaga mungkin membawa kepada banyak aplikasi perubatan. Ulasan ini ditumpu pada corak yang terjana daripada kesan indole-3-carbinol dan diindolylmethane dua juzuk dari buah pelaga dan fitokimia lain yang terpilih dari buah pelaga keatas karsinogenesis.
Ini menyokong usul dari Acharya et al: Tekanan oksidatif menyebabkan terhasilnya lebih banyak spesies oksigen reaktif (reactive oxygen species (ROS) daripada sel antioksida itu sendiri. Antioksida dalam sel-sel adalah pertahanan badan terhadap pengoksidaan sebatian dan jika terdapat ketidakseimbangan ia boleh membawa kepada karsinogenesis.
Terdapat banyak herba dan bahan-bahan utama dalam minuman InnOrbit yang kaya dengan fitokimia. Salah satu fitokimianya ialah, buah pelaga, dan Ramuan utama minuman InnOrbit Young & Fun, baru-baru ini turut dikaji oleh Acharya et al. Mereka menyarankan pelaga mungkin mempunyai kesan anti-kanser luar biasa terhadap kanser hormon responsif seperti kanser payudara, prostat dan ovari.
Sukatan/ Dosing
Dewasa (18 tahun dan lebih tua): Tiada dos terbukti selamat atau mendatangkan kesan dari buah pelaga. Secara tradisi, dos buah pelaga ditetapkan adalah 1.5 gram dari biji kisar setiap hari. Untuk pencernaan, persedian rendaman teh yang disediakan daripada 1 sudu teh biji buah pelaga segar hancur dalam 1 cawan air masak selama 10-15 minit telah digunakan.
Kanak-kanak (bawah 18 tahun): Tiada dos terbukti selamat atau mendatangkan kesan dari buah pelaga, penggunaan di kalangan kanak-kanak tidak digalakkan.
Langkah Berjaga-Jaga.
v  Apabila mengguna berlebihan, buah pelaga cenderung meningkatkan rembesan asid gastrik, seterusnya mengganggu sistem penghadaman. Selain itu, ia tidak dianggap sesuai untuk individu yang mengalami penyakit pundi hempedu.
v  Mereka yang mengalami sakit ulser tidak digalakkan mengambil herba ini terlalu kerap. Selain itu, ia dipercayai bahawa berlebihan buah pelaga meningkatkan risiko mati pucuk.
v  Walaupun bukan perkara biasa, sesetengah individu boleh mengalami alahan kulit disebabkan dari kehadiran  terpenes dalam biji buah pelaga.
v  Buah pelaga mendatangkan manafaat apabila ia diambil dalam jumlah yang sederhana. Walau bagaimanapun, disebabkan tidak ada ujian dijalankan keatas herba ini (pada manusia), wanita hamil dan yang sedang menyusu harus berhati-hati ketika mengambil.
Gallery
Credit to : http://herbadantumbuhan.blogspot.com/2012/12/khasiat-buah-pelaga.html

2 Responses to "Ketahui Khasiat Buah Pelaga"

 1. Terima kasih infonya gan.
  Lumayan buat nambah wawasan.

  Gema Parfum :
  Minyak wangi pria.

  ----------

  BalasPadam
 2. Just love your article.I do invariably look over your web site for brand new articles.I am recently performing on associate app how many servings of fruit is an apple thats going awing and special because of you

  BalasPadam